Az erdei köbméter története két szemszögből.

Elmesélek egy történetet, ki tudja megtörtént-e vagy csak tanmese.:-)

Adott emberünk a főszereplő, aki nem túl tanult, de ahogy a mese is mondja mindig, megvan a magához való esze. Munkájából kifolyólag mivel teherautót vezet minden nap, járja az országot és motorzúgásos magányában nézelődik, míg szeli az utakat. Egy alkalommal vitt egy kamionnyi árút,  A-ból B-be. Meglátja egy erdő mellett elhaladva a helyi „erdészeket” ahogy már kivágott és feltornyozott fát adnak, vesznek. Megáll és kérdezi, mi az ár és miről van szó. Azonnal szívélyes és alapos felvilágosítást kap „…. ez itt jó uram vörös tölgy, nagyon jó fűtőértékkel, erdei köbmétere 4000.- Ft…”.

Emberünk kért egy telefonszámot és már tovább is állt. Gondolta, ha egyszer erre hozza a sora és lesz üres platós út is itt, akkor megpakolja a kocsit, mert a lakhelyén sokan tüzelnek fával, és mint azt tudja Vörös tölgy (Quercus rubra) 10.000,-. Ft/m3-től kiszállítva vehető kb.

Hogy hogy nem, úgy alakult sora véletlenül nem sokkal később, hogy arra vitte az útja és a plató üres volt. Lehet, hogy odatelefonált és lehet az is hogy csak ezért ment oda…J de ez csak fikció…. Tehát odaér, megáll és kérdi a „főerdészt”. Vinnék egy jó kocsi vörös tölgyet. Látván a minden hájjal megkent bronzos bőrű „erdész”, hogy a kocsi üres és nagyon nagy, biztosra vette, hogy ez innen nem megy el fa nélkül, hisz ezért jött messziről. Jó fogásnak ígérkezett, így ezt találta mondani. Ne haragudjon márnagyon sajnálom tényleg, de azóta felmentek az árak sajnos, és a kereslet is megnőtt, már csak 6500.-Ft.-ért tudom odaadni erdei köbméterét.  A mi emberünk nagyon dühös lett, de nem mutatta ki, annyit mondott „ez nem túl fer, messziről jöttem ezért és az üzemanyagom is nagyon sokba van már, nem mehetek haza csak úgy üresen mert akkor még vesztek is az üzleten…”. Ez rézbőrű „erdészünket” nem hatotta meg, biztosította róla emberünket hogy ha ő nem akkor más viszi el, és nemsokára zárnak így most döntse el kell-e így vagy sem. A mi hősünk nem az első ilyen helyzetben volt és tudta, hogy ami most rossz az lehet később jó is. Így azt mondta, rendben, legyen, de akkor kérem jól rakják meg a kocsit ami belefér hogy haszon is legyen rajta ha már ilyen kicsi az erdei köbméterenkénti hasznom. Na innentől lett igazán szolgálatkész az erdész. Szólt a fogmegeknek és úgy megrakták a kocsit rönkökkel, hogy egy pohár vizet nem lehetett volna a platóra már felönteni. A kocsi el is készült és mivel a „telep” zárt így a fogmegek el is mentek a napi pénzük felvétele után. Az erdészünk széles mosollyal és jó kedvel elkezdte a platót méregetni és számolni. Megszületett a felrakott erdei köbméter és annak ára. Már csak az volt hátra, hogy emberünk fizessen. Ő nem is akart elmenni fizetés nélkül de valami azt súgta neki hogy adósa a rézbőrű erdésznek. Fülkébe beszáll emberünk és Brifkó elő és matek…. Hosszas számolgatás után az kamion ajtóban lent álló erdészhez fordul a hősünk és így szól,

„én otthon fával tüzelek, a vörös tölgy, mindig vörös nem csak a kivágás után pár nappal vörösödik be a vágásnál, így ezt tisztáztuk is, de ez nem is volna baj, mert még így is megérte volna 6500-ért, (itt jött egy ismerős rész) Ne haragudjon már,nagyon sajnálom tényleg, de most vettem csak észre, hogy nálam csak annyi pénz van, ami a 4000.- Ft.-nak megfelelő köbméterárat fedi le. A döbbenet kiült az erdész arcára, de ezt még tudta fokozni a főhősünk, így: ha nem felel meg lerakhatják a fát nyugodtan, van időm. Sajnálom tényleg… Mindeközben gyenge mosoly hagyta el a szája szegletét tudván, hogy a fogmegek, már valahol isszák a mai bérüket. Persze a fa magától nem mászott le a puhos rézbőrű meg örült, ha fellátott a kupac tetejéig, nem hogy egy tuskót levegyen. A rendőrt hívok ugye kilőve a vörös tölgy eredete miatt és amúgy sem volt ez az egész 100% legál ha már csak az árak szabad kezelését nézzük, akkor sem.

Tanulság: Amikor azt hiszed megnyertél egy csatát, akkor egy másik aspektusból olyan kezdő vagy, hogy még a csatatérre sem érkeztél meg.

This entry was posted in Egyéb. Bookmark the permalink.